Omgeving

De Alentejo is een prachtige regio en heeft voor iedereen iets moois te bieden: natuur, cultuur en gastronomie.

 

Natuur
De regio Alentejo staat bekend om de weidse vergezichten, de prachtige groene heuvels, de vruchtbare wijngaarden en natuurlijk om de kurk- en olijfbomen. De rustzoeker is hier zeker op zijn plaats. Ook zijn er schitterende natuurparken waar men bijzondere vogels kan spotten en tijdens de wandeling de meest uiteenlopende bloemen en planten kan tegenkomen.

Het gebied is ook uitermate geschikt voor outdoor-activiteiten in de ongerepte natuur. Doordat de regio over een kustlijn, het grootste aangelegde meer van Europa en kilometers fiets- en wandelroutes beschikt is het een paradijs voor actieve vakantiegangers. Denk aan mountainbiken, hardlopen, zwemmen, suppen en kajakken.

Het gebied rondom het Alqueva meer beslaat ongeveer 3.000 km2. Het is beschermd en precies 5 jaar geleden internationaal gecertificeerd als ‘Dark Sky Reserve of Starlight Tourism Destination’. De stadsverlichting wordt in de omliggende gemeentes ‘s nachts tot een minimum beperkt zodat het natuurfenomeen het beste waargenomen kan worden, met telescoop, verrekijker, het blote oog en met (of zonder) de uitleg van een ervaren gids. Wat is er nou romantischer dan samen naar de sterren kijken?

Cultuur
De regiohoofdstad is Évora en het centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Évora is de grootste stad van de Alentejo en bestaat uit een indrukwekkende hoeveelheid aan historische gebouwen. De stad is afgeschermd met een Romeinse ringmuur. De smalle straatjes met booggangen doen herinneren aan de tijd dat de Arabieren hier heersten. Évora is een stad waarin je dagen rond kunt dwalen en steeds nieuwe dingen ontdekt.

Wie de toeristische route rijdt van Évora naar Montemor-o-Novo, treft onderweg een aantal leuke stopplaatsen. Ten zuidwesten van Evora (bij Guadelupe) ligt de stenencirkel Cromeleque dos Almendres. Meer dan 12.000 jaar oude grotschilderingen vind je in de grotten van Escoural, boven het stadje Santiago do Escoural.

De schilderachtige vestingstad Estremoz nodigt bezoekers als het ware uit om een kijkje te nemen in de Portugese geschiedenis. Maar Estremoz heeft nog veel meer te bieden. Je kunt genieten van gezellige straatjes, de wekelijkse markt en tal van restaurantjes waar je heerlijk kunt eten en drinken.

Gastronomie

Dankzij de creativiteit van het platteland worden er van heel eenvoudige ingrediënten de meest smakelijke gerechten bereid. De gastronomie van de Alentejo is verrassend rijk aan smaken en het laat je de gastvrijheid van de bevolking proeven.

De Alentejo was ooit een streek waar veel graan verbouwd werd. Op de eindeloze vlakten, tussen kurkeiken en olijfbomen, scharrelden de varkens vrij rond. Brood, varkensvlees en olijfolie vormen dan ook de basis van één van de smaakvolste keukens van Portugal. Die ingrediënten worden gecombineerd met aromatische kruiden zoals koriander, peterselie, rozemarijn, oregano en munt.

Sinds enige tijd bestaat het project From Farm to Table. Dit zijn uitgestippelde routes die je langs de beste eetadresjes leiden. Je komt langs verschillende lokale producten waar je naar hartenlust kan proeven van zelfgekweekte producten die veelal bereid zijn volgens oude tradities en met veel liefde. An de hand van het seizoen kan je zelf kiezen welke route je rijdt en waar je wilt stoppen.

Uiteraard kan een bezoek aan een aantal wijnhuizen ook niet uitblijven. Nog niet heel veel mensen zijn bekend met de wijnproductie in Alentejo en dat maakt het een rustige streek om alles te verkennen. In totaal zijn er bijna tweehonderd producenten en veel van hen gebruiken de autochtone druivenrassen. Door de heel Alentejo vind je de bewegwijzering van de Rota dos Vinhos do Alentejo. Volg de borden en je komt vanzelf de beste wijnhuizen tegen. Ze zullen je met open armen ontvangen en je met liefde laten proeven van een beste selectie.